Uroczy lokal, świetnie wyposażona kuchnia, miła obsługa, promocyjne ceny — tak właśnie wyobrażamy sobie dobrą restaurację. I rzeczywiście, to wszystko jest ważne, ponieważ lokal gastronomiczny jest miejscem, za którego powodzeniem stoi szereg różnych rzeczy, zjawisk i zachowań, tworzących odpowiedni klimat.
Ta cała wyśmienita otoczka nie byłaby jednak ważna, gdyby szef kuchni gotował źle. Otwierając restaurację często zapominamy, że jest to przede wszystkim miejsce, gdzie serwowane jedzenie musi być wprost doskonałe, żeby każdy kto go spróbuje, chciał wrócić ponownie. A jeśli takie jest, to oczywiście miło jest je zjeść w klimatycznym i przytulnym pomieszczeniu, widząc przyjazne uśmiechy obsługi.
Nie zmienia to jednak faktu, że kuchnia jest sercem całego lokalu, dlatego zakładanie restauracji powinniśmy rozpocząć właśnie od znalezienia odpowiedniego szefa kuchni, bo nasz sukces zależy właśnie od niego.
Wydaje nam się, że byłoby więc dobrze, gdyby miał odpowiednie wykształcenie, ale tutaj chyba nie liczą się dyplomy i świadectwa, ale przede wszystkim pasja i miłość do gotowania. Czasem w tej roli dużo lepiej sprawdzi się pasjonat gotowania, niż ktoś, kto traktuje kuchnię jako przymus pozwalający jedynie zarobić pieniądze.
Brak odpowiedniego doświadczenia jeszcze nikogo nie dyskwalifikuje, bo każdy z nas może zostać prawdziwym szefem kuchni. Jeśli zatem minęliśmy się ze swoim powołaniem i na drodze edukacji, pomimo zainteresowania gotowaniem, nie trafiliśmy do takiej szkoły, nic nie stoi na przeszkodzie, aby nadrobić zaległości, ponieważ zarówno dla amatorów gotowania jak i dla profesjonalistów otwierane są kursy na szefa kuchni, których celem jest zdobywanie oraz ciągłe podnoszenie zawodowych kwalifikacji.
Być może ktoś powie, że nie da się w tak krótkim czasie nadrobić wiedzy i umiejętności, które zdobywają ludzie w kilkuletniej szkole. To fakt, że kurs trwa znacznie krócej, ale jest dużo bardziej intensywny, a poza tym jest prowadzony przez profesjonalnych szefów kuchni, którzy najlepiej wiedzą, w jaki sposób przekazać wiedzę, aby była łatwa i szybka do nauczenia.
Oczywiście, kurs nie zrobi za nas wszystkiego. I nie możemy się łudzić, że po jego zakończeniu od razu zostaniemy najlepsi w swoim fachu, ponieważ zazwyczaj droga na szczyt jest dużo trudniejsza, a już na pewno znacznie dłuższa.
Kurs jest przydatny i oczywiście poza teoretycznymi wykładami, będziemy mogli sprawdzić jak wszystko wygląda w praktyce i pod okiem prowadzących przygotować różne potrawy, ale nawet jeśli uda nam się to bezbłędnie, to nie możemy zapominać, że jedna jaskółka wiosny nie czyni. Konieczny jest dalszy trening, samokształcenie i ciągłe gotowanie, ponieważ niezależnie od tego, jaki poziom kursu dla szefa kuchni wybierzemy, zawsze znajdzie się coś, co będziemy musieli dopracować i ulepszyć, aby było po prostu perfekcyjne.
A jeśli mowa o różnych stopniach zaawansowania, to dobre wiadomości mamy zarówno dla tych, którzy dopiero chcą zacząć pracę jako szef kuchni oraz dla tych, którzy w zawodzie pracują od lat, ale planują się nauczyć czegoś nowego.
Otóż, zarówno jedni, jak i drudzy znajdą kurs idealnie odpowiadający ich oczekiwaniom i realnym umiejętnościom. Początkujący szefowie poznają podstawy gotowania oraz najważniejsze tajniki pomagające nie tylko w gotowaniu, ale także w zarządzaniu całą kuchnią, która nie składa się jedynie z jednego szefa kuchni, ale całego szeregu kucharzy i pomocników.
A ci, którzy ten etap mają dawno za sobą, mogą zapisać się na zaawansowany kurs, gdzie nauczą się przygotowywać znacznie trudniejsze i bardziej złożone potrawy, które są odpowiedzią na najnowsze trendy i wyszukane oczekiwania klientów w dziedzinie gastronomii. Do wyboru mamy na przykład kurs na szefa kuchni, oferujący naukę podstaw gotowania molekularnego, które jest w Polsce czymś zupełnie nowym, innowacyjnym i niezwykle poszukiwanym.
Wydaje się więc, że każdy z nas, niezależnie od wieku i umiejętności ma szansę zdobyć odpowiednie kwalifikacje do pracy w kuchni, tak, aby zarówno gotowanie, jak i zarządzanie nią nie sprawiało już żadnego problemu, ale było czystą przyjemnością i realizowaniem pasji kulinarnych.